Illustrator Jan Jutte haalt zijn hand door zijn baard terwijl hij door een tekenmap bladert. De ene na de andere prachtige tekening trekt hij tevoorschijn. We zitten in zijn atelier in Arnhem met grote ramen, omringd door tal van persoonlijke trofeeën zoals een opgezette alligator, Star Wars Lego, een stokstijve vos met een bril op zijn snuit. Maar nergens een spoor van de 3 Gouden Penselen waarmee zijn werk bekroond is tijdens zijn indrukwekkende carrière. “Zo’n prijs maakt je tekening niet beter”, zegt hij daarover.

Zo vol als zijn atelier is, zo opgeruimd zijn Jans illustraties. Ontdaan van alle opsmuk. In een interview met Joukje Akveld (Tekenaars, 2011) verwoordt Jan het zo: “Als ik aan een tekening begin, verval ik nog weleens in m’n kriebelige stijl van vroeger. Ik houd niet van details, vind ze snel truttig, ik geloof ook niet dat ik er erg goed in ben. Daarom streef ik ernaar veel weg te laten. Is de vorm eenmaal aangegeven dan begint het stileren. Voor mij moet een tekening helder zijn, krachtig.”

Zijn eerste werk was voor Annie M.G. Schmidt in 1983. Inmiddels heeft hij een waslijst aan kinderboeken op zijn naam staan en gewerkt met Rindert Kromhout, Toon Tellegen, Mensje van Keulen, Paul van Loon e.a. Als we hem vragen wat hij verder wil gaan doen, dan is het antwoord snel gevonden: theaterdecors maken. Zijn grafische stijl leent zich daarvoor. Jan houdt van groot, het kan hem niet monumentaal genoeg zijn.

Monumentaal is ook de door hem geïllustreerde, hernieuwde uitgave van Sprookjes van Andersen (Hans Christiaan Andersen). Naast illustraties uit deze klassieker, hebben wij samen met Jan ook een aantal originelen uit zijn tekenmap voor je uitgekozen.

Selectie bekijken.